Gorzkie zioła BASIC BIO NATURE 50 ml

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: 10404
  • Dostępność: Jest Jest
  • szt.
  • 96,00 zł

BIO NATURE

Gorzkie zioła
BASIC

50 ml

Gorzkie substancje wspomagają pełny proces trawienia i w ten sposób wpływają w najwyższym stopniu na wszystkie inne funkcje organizmu. Tylko dzięki zdrowemu trawieniu składniki odżywcze i substancje witalne mogą być doskonale wchłaniane i mogą optymalnie zaopatrywać każdą komórkę. Substancje gorzkie stymulują wydzielanie soku żołądkowego. Efektem jest szybsze i lepsze trawienie. Wraz z rozpoczęciem trawienia zmniejsza się uczucie głodu. Trudna do przezwyciężenia ochota na słodycze zostaje zahamowana. Stymulowana jest również praca trzustki, a co za tym idzie zwiększona produkcja insuliny.

 
Substancje gorzkie nie mogą być przypisane do wspólnej grupy, ale jak sama nazwa wskazuje wszystkie mają gorzki smak.

Wyprodukowany według tradycyjnych zasad alchemicznych (Paracelsus).

 

Do naszej nalewki z substancji gorzkich używamy ziela bylicy, galgantu, tataraku, mniszka lekarskiego i korzenia goryczki żółtej (spośród wszystkich roślin, korzenie te należą do tych roślin o najwyższej zawartości substancji gorzkich).

 

Bylica pospolita: należy do rodziny stokrotkowatych (Asteraceae) i jest obecnie spotykana prawie na całej półkuli północnej. Roślina ta występuje w Ameryce Północnej, w tym Alasce, jak również Azji Środkowej i krajów Europy Środkowej.

 

Galgant: należy do rodziny imbirowatych (Zingiberaceae) i pochodzi z Chin i Tajlandii. Roślina jest uprawiana w Indochinach, Tajlandii, Indonezji i Malezji.

 

Goryczka żółta: należy do rodziny goryczkowatych (Gentianaceae) i występuje w regionach przedalpejskich i alpejskich, południowej Europie, a także Azji Mniejszej.

 

Tatarak: jest rośliną bagienną i należy do rodziny tatarakowatych (Acoraceae). Pochodzi z Azji Wschodniej, ale obecnie jest również szeroko rozpowszechniona w Europie i Ameryce Północnej. 

 

Mniszek lekarski: należy do rodziny stokrotkowatych (Asteraceae) i jest rodzimy z Bliskiego Wschodu i Europy.  Dziś jest to już powszechna roślina, tylko w bardzo ciepłych regionach półkuli południowej jest raczej rzadka.

 

Zalecane dawkowanie:

2 x dziennie 30 kropli*.

* ok. 30 minut przed posiłkiem, rozcieńczyć szklanką wody wcześniej przegotowanej i schłodzonej (ok. 150 ml).

Układ trawienny jest optymalnie przygotowany  do przetwarzania żywności.

Nalewka może być również przyjmowana po posiłkach na wzdęcia lub lekki ból brzucha.

 

 Ludzie różnie reagują na do nalewek ziołowych, więc należy stopniowo ją dawkować od 15 kropli dwa razy dziennie, a następnie

zwiększać ilość kropli co kolejną dawkę by uniknąć reakcje Herxheimera.