Ziele szczeci suszone cięte BIO

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: 9407
  • Dostępność: Jest Jest
  • szt.
  • 9,25 zł

Ziele  szczeci suszone

100g
250g

 
Surowcem stosowanym w celach leczniczych jest korzeń , liście oraz łodygi. Korzenie wykopuje się wiosną lub jesienią, liście zbiera się przed i w czasie kwitnienia, robi się z nich nalewki, odwary i intrakty. Surowce te obfitują w kwas chlorogenowy, chinowy i kawowy, ponadto w istotne irydoidy (cefelarozyd, dipsakotynę i dipsakan), trójterpeny (kwas ursolowy), saponiny i alkaloidy.
Według dostępnej literatury szczeć wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe względem 3 grzybów, tj. Candida albicans, Rhodotorula rubra, Aspergillus fumigatus. Zawarte w wyciągu kwasy fenolowe i flawonoidy wpływają istotnie na działanie przeciwdrobnoustrojowe. Wyciąg ze szczeci wykazywał silne działanie w stosunku do Aspergillus fumigatus, porównywalne do działania nystatyny . Kwas fenolowy i kwas ursolowy posiadają właściwości hepatoprotekcyjne, co więcej irydoidy zawarte w wyciągu mają działanie przeciwbólowe


DZIAŁANIE WSPOMAGAJĄCE:
– wzmocnienie systemu odpornościowego,
– łagodzenie skurczów macicy,
– łagodzenie niedoboru witaminy E,
– działanie antybakteryjne,
– przeciwzapalnie i przeciwreumatyczne,
– działa ochronnie na wątrobę, co jest zasługą kwasów fenolowych i kwasu ursolowego ,
– wspomaganie procesów zdrowienia uszkodzonych kości,
– zapobieganie zanikowi kości i cofaniu jego skutków (osteoporoza),
– działanie przeciw wiciowcom atakującym narządy rozrodcze,
– wykorzystywana również w leczeniu takich chorób jak dna moczowa, artretyzm, reumatyzm, borelioza, choroby płuc oraz choroby wrzodowej żołądka,
– leczy stany zapalne skóry, wypryski i zmiany skórne,
– uważana jest też za roślinę poprawiającą krążenie oraz przydatną w procesach rekonwalescencji po przewlekłych chorobach połączonych z utratą wagi,
– wzmacnia ścięgna i kości,
– działa na dolegliwości związane z bólami krzyża, kończyn, kolan,
– przeciwbólowo przy bolących opuchliznach.


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Napar – łyżeczkę suszonego, rozdrobnionego ziela krótko zagotować, zalewając filiżanką wody. Pić na pusty żołądek trzy razy dziennie.
Nalewka – ziele szczeci należy rozdrobnić i dobrze ugnieść w szklanym naczyniu, a następnie zalać wódką, zakręcić i odstawić do macerowania w ciepłym miejscu. Po trzech tygodniach nalewka będzie gotowa. Można dodawać po trzy krople nalewki na filiżankę naparu.
Proszek – 100 gram ziela szczeci zalać 600 gram alkoholu 40%. Macerować 2 tygodnie. Po przefiltrowaniu zażywać 3 razy dziennie po 3 krople nalewki.