Moringa - liscie całe i mielone, woreczek 100g

  • Dodaj recenzję:
  • 6064
  • Dostępność: Jest Jest
  • szt.
  • 55,00 zł

Moringa

woreczek - 100g

Liście suszone
Liście mielone

 

Naturalny zestaw witamin

Dla dzieci, dorosłych i zwierząt.

Dla przyszłych i karmiacych mam, niemowląt, sportowców i osób ciężko pracujących fizycznie i umysłowo, dla seniorów i wszystkich, którzy pragną swojemu organizmowi dostarczyć naturalnych witamin.

Moringa olejodajna jest jedną z najbardziej użytecznych i znajdujących szerokie zastosowanie roślin na Ziemi.

Gatunek rośliny z Himalajów, która zwróciła na siebie uwagę i w wielu miejscach świata określana jest mianem „cudownego drzewa”. Ta szybko rosnąca roślina o kolorze letniej zieleni uprawiana jest jako roślina użytkowa i ozdobna. Dojrzewa na prawie każdym rodzaju gleby i tworzy pierzaste liście. Jej złociste liście pachną miodem.

Liście moringi stanowią naturalny, niezwykle wszechstronny koncentrat multiwitaminy i nieorganicznych substancji odżywczych, a jej nasiona uwalniają wodę od bakterii i wirusów oraz są źródłem oleju kosmetycznego. Owoce moringi olejodajnej są składnikiem mieszanek z curry. Drzewo to nosi łacińską nazwę „Moringa olifeira“ i ze względu na swoją wszechstronną skuteczność określane jest również mianem „cudownego drzewa” lub „drzewa długiego życia”. W zależności od regionu zwane jest też drzewem chrzanowym lub drzewem behenowym. Pierwotnie pochodzi z regionu Himalajów, jednakże dziś rośnie w regionach tropikalnych i subtropikalnych Ziemi: w Afryce, Arabii, południowo-wschodniej Azji i Wyspach Kanaryjskich.

Moringa olejodajna zawiera do:

·25 razy więcej żelaza niż szpinak

·17 razy więcej wapnia niż mleko

·15 razy więcej potasu niż banany

· 7 razy więcej witaminy C niż pomarańcze

· 7 razy więcej witaminy B1 i B2 niż drożdże

· 6 razy więcej polifenolów niż wino czerwone

· 4,5 razy więcej kwasu foliowego niż wątroba wołowa

· 4,5 razy więcej witaminy E niż kiełki pszeniczne

· 4 razy więcej witaminy A niż marchewka

· 2,5 razy więcej karotyny niż marchewka

· 2 więcej magnezu niż proso brązowe

· 2 razy więcej protein niż soja

· 2 razy więcej błonnika niż pszenica pełnoziarnista

·1,5 razy więcej niezbędnych aminokwasów niż jajka

·1,5 razy więcej cynku niż szyncel wieprzowy

· duże ilości naturalnego chlorofilu

· i wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 3, 6 i 9)

 

Kombinacja i skład substancji zawartych w drzewie moringa jest wysoce skoncentrowana, zrównoważona i niepowtarzalna spośród wszystkich znanych roślin. Roślina ta cechuje się bardzo wysoką zawartością minerałów takich jak potas, magnez, fosfor, wystarczają ilością żelaza, cynku, miedzi i chromu i ponadto jeszcze 18 niezbędnymi aminokwasami, najważniejszymi składnikami do budowy protein w organizmie i układzie odpornościowym. Prawie wszystkie witaminy takie jak witamina A, B1, B2, B3, B6, B7, C, D, E, K i substancje witalne, ponad 46 antyoksydantów i również odkryta niedawno substancja transportująca informacje - zeatyna.

Zeatyna otwiera drzwi substancjom witalnym, wpuszcza je, towarzyszy im aż do miejsca, gdzie będą ich potrzebowały komórki. Zeatyna dba niejako o to, by wszelkie witaminy, nieorganiczne substancje odżywcze, pierwiastki śladowe i aminokwasy zostały przyswojone przez nasz organizm. Zeatyna jest ważnym czynnikiem regulującym komórki i silnym antyoksydantem i dlatego działa ochronnie i regenerująco na komórki. Co prawda zeatynę możemy znaleźć w wielu roślinach, jednakże najczęściej tylko w ilościach poniżej 1 mikrograma na gram. Liście moringi zawierają natomiast ponad stokrotność na 1 gram.

Moringa stanowi w pełni spełniony i ukończony produkt żywnościowy, zawierający substancje odżywcze, których człowiek potrzebuje od łona matki, do osiągnięcia wieku starczego.

Jego zawartość substancji witalnych jest tak wysoka, że już 25g wysuszonego proszku pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wiele niezbędnych substancji witalnych u dziecka i 50g u osób dorosłych. Dostarcza idealne pożywienie, które może być wszechstronnie stosowane w codziennej diecie. Stosowana jako przyprawa do zup, sałat,  napojów.