KURKUMA 100g Bio mielony korzeń kurkumy

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: 9587
  • Dostępność: Jest Jest
  • szt.
  • 5,71 zł

KURKUMA 100g Bio

Mielony korzeń kurkumy

 

 

 Kurkuma zawdzięcza swoje właściwości kurkuminie – przeciwutleniaczowi polifenolowemu, związkowi chemicznemu, który jest powszechnie stosowany w przemyśle jako barwnik spożywczy.

Kurkuma w medycynie Dalekiego Wschodu od niemal 4000 lat jest wykorzystywana do leczenia trudno gojących się ran, stanów zapalnych przewodu pokarmowego i jako naturalny środek przeciwbólowy.

Dzięki zawartości kurkuminoidów jest skutecznym narzędziem w walce z nowotworami, jak również wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego, np. wspomagając oczyszczanie naszego organizmu z toksyn.

 

Kurkuma – zastosowanie antyoksydacyjne

Kurkumina neutralizuje w komórce wolne rodniki, w tym aniono rodnik ponad tlenkowy, rodnik hydroksylowy oraz rodnik ponaddtlenkowy. Zwiększa też ilość wewnątrzkomórkowego glutationu, związku o silnych właściwościach przeciwutleniających. Dzięki temu kurkuma jest silnym przeciwutleniaczem i chroni komórki przed uszkodzeniem w wyniku nadmiernego stresu oksydacyjnego.

 

Kurkuma – działanie przeciwzapalne

Kurkumina łagodzi stany zapalne organizmu, przyspiesza gojenie się ran. Wykazuje działanie przeciw wrzodowe, ponieważ pobudza wydzielanie mucyny – związku chroniącego śluzówkę żołądka. Poprawia również funkcjonowanie wątroby, ponieważ wzmaga wytwarzanie żółci oraz tempo jej uwalniania.

Działanie neuroprotekcyjne

Kurkumina łagodzi stan zapalny, niwelując uszkodzenia komórek nerwowych w związku ze stresem oksydacyjnym oraz hamuje agregację beta-amyloidu, może stanowić uzupełnienie standardowej terapii farmakologicznej stosownej aktualnie przez neurologów.

Kurkuma działanie antyseptyczne

Kurkuma hamuje namnażanie drobnoustrojów, np. grzybów drożdżoidalnych. W krajach Dalekiego Wschodu kurkuma jest często stosowana w formie maści na rany, która wykazuje działanie dezynfekujące.

Nadaje charakterystyczny smak potrawą z drobiu i rosołowi. Jest składnikiem różnych mieszanek przyprawowych. Można dodawać ją do musztardy i innych sosów.

 Co ciekawe, warto łączyć ją z pieprzem lub papryką, jako że w tej formie nasz organizm przyswoi kurkumę o wiele szybciej.

Kraj pochodzenia: Indie

Skład

kurkuma* 100%
*produkt rolnictwa ekologicznego