Liść orzecha włoskiego 100g Promocja Astma, Cukrzyca-20%

  • Add feedback:
  • Code: 7437
  • Availability: Exists Exists
  • szt.
  • 5.09 zł 4.07 zł

Liść orzecha włoskiego

100g lub

 

 

 Przetwory z liści orzecha włoskiego (napar, odwar) zawierają substancje antyseptyczne, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwpasożytnicze, ściągające, przeciw wysiękowe, przeciwkrwotoczne i przeciwzapalne. Hamują biegunkę i niestrawność, nadmierne procesy fermentacji oraz wzdęcia, zmniejszają wydzielanie mleka podczas laktacji. Powstrzymują też procesy ropne, łagodzą świąd skóry, zmniejszają obrzęk błon śluzowych

Odwary z liści orzecha włoskiego hamują krwawienia, działają przeciwdrobnoustrojowo, przeciwzapalnie, a także hipoglikemicznie. W medycynie ludowej odwary te były stosowane m.in. w krzywicy, cukrzycy, gruźlicy płuc, w krwawieniach z przewodu pokarmowego, w skazie moczanowej i w robaczycach.  

W medycynie chińskiej liść orzecha włoskiego stosuje się do leczenia astmy, choroby beri-beri, impotencji i zaparć, w medycynie indyjskiej natomiast jest stosowany w reumatyzmie.

Wyciągi z liści lub naowocni orzecha włoskiego stosuje się doustnie w stanach nieżytowych przewodu pokarmowego, w biegunce na tle bakteryjnym, bolesnych wzdęciach spowodowanych błędami w żywieniu, mało nasilonych zatruciach pokarmowych, owrzodzeniu jelita grubego, krwawieniach w przewodzie pokarmowym, a nawet pomocniczo w czerwonce (dyzenterii) i durze brzusznym.

 

Napar  z  liścia  orzecha  włoskiego:  2 łyżeczki rozdrobnionych  liści  zalać 2 szklankami wody ciepłej, przykryć, postawić na bardzo małym ogniu i ogrzać do wrzenia (nie gotować). Odstawić na 5 min i przecedzić. Pić po 1/2 szklanki 3-4 razy dziennie przed jedzeniem w dolegliwościach żołądkowo-jelitowych oraz innych wymienionych wyżej.

Do użytku zewnętrznego sporządzić napar w podany wyżej sposób, biorąc 1 1/2 łyżki liści orzecha włoskiego i 1/2 łyżki kwiatów rumianku lub kwiatów krwawnika na 2 szklanki wody. Stosować do okładów, obmywań, płukanek, irygacji, nasiadówek i kąpieli pełnej lub częściowej, np. Nóg.

 

Odwar z liści. 1 łyżkę rozdrobnionych liści orzecha zalać szklanką wody gotować kilka minut, pozostawić 10 minut do naciągnięcia. Odcedzić. Pić 2 -3 razy dziennie po ¼ odwaru. Odwar można stosować do przemywania i także płukania gardła.