Moringa - nasiona do wysiewu 10szt

  • Přidat recenzi:
  • Kód: 9044
  • Dostupnost: Jest Jest
  • szt.
  • 6,90 zł

 

Moringa - nasiona do wysiewu

10szt

 Nasiona moringi należy namoczyć.
Pozostawiamy je w ciepłym, słonecznym miejscu, pod przykryciem .Należy zapewnić wilgotność bez nadmiaru wody.
Po 24 do 48 godz.''leżakowania'' nasion można je zasadzić do doniczki. Moringa preferuje gleby piaszczyste, toleruje również gliniaste. Na dno doniczki dobrze jest wyłożyć kamyczki, aby był dobry drenaż.Nie należy umieszczać sadzonki zbyt głęboko, korzenie potrzebują dużo miejsca dla wzrostu i rozwoju. W razie potrzeby dodać więcej ziemi. Trzeba ją tylko delikatnie podlewać ponieważ jej korzenie zatrzymują wodę i jeśli będzie jej nadmiar, to korzenie mogą zacząć gnić.

Drzewko moringi rosnie dość szybko. Przy przesadzaniu trzeba szczególnie uważać na delikatne i wrażliwe korzenie.

Od maja do końca wrzesnia roślina może stać na dworze chroniona przed silnym wiatrem.
Świetnie sobie radzi z suchością ponieważ zatrzymuje wodę w korzeniach. Ta roślina potrzebuje całorocznie średnią temperaturę ok 18°C. Dlatego dla tej rosliny dom jest lepszym miejscem. Idealnym miejscem dla tej rośliny jest jasne podwyższone miejsce.

Raz na miesiąc można zaaplikować naturalną odżywkę.

Bardzo ładna i szybko rosnąca roślinka ,która w Azji jest używana tażke w celach spożywczych. Prawie 100% tej rosliny można spożywac.Liście moringi stanowią naturalny, niezwykle wszechstronny koncentrat multiwitaminy i nieorganicznych substancji odżywczych, a jej nasiona uwalniają wodę od bakterii i wirusów oraz są źródłem oleju kosmetycznego. Owoce moringi są składnikiem mieszanek z curry. Drzewo to nosi łacińską nazwę „Moringa olifeira“ i ze względu na swoją wszechstronną skuteczność określane jest również mianem „cudownego drzewa” lub „drzewa długiego życia”.

W EU niestety nie jest to roślina uznawana jako spożywcza a jest jedynie  sprzedawana tylko jako roslina ozdobna.

Może zakwitnąć już po 6 miesiącach od wysiewu!

Naturalny zestaw witamin

Dla dzieci, dorosłych i zwierząt.

Dla przyszłych i karmiacych mam, niemowląt, sportowców i osób ciężko pracujących fizycznie i umysłowo, dla seniorów i wszystkich, którzy pragną swojemu organizmowi dostarczyć naturalnych witamin.

 

Moringa olejodajna zawiera do:

·25 razy więcej żelaza niż szpinak

·17 razy więcej wapnia niż mleko

·15 razy więcej potasu niż banany

· 7 razy więcej witaminy C niż pomarańcze

· 7 razy więcej witaminy B1 i B2 niż drożdże

· 6 razy więcej polifenolów niż wino czerwone

· 4,5 razy więcej kwasu foliowego niż wątroba wołowa

· 4,5 razy więcej witaminy E niż kiełki pszeniczne

· 4 razy więcej witaminy A niż marchewka

· 2,5 razy więcej karotyny niż marchewka

· 2 więcej magnezu niż proso brązowe

· 2 razy więcej protein niż soja

· 2 razy więcej błonnika niż pszenica pełnoziarnista

·1,5 razy więcej niezbędnych aminokwasów niż jajka

·1,5 razy więcej cynku niż szyncel wieprzowy

· duże ilości naturalnego chlorofilu

· i wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 3, 6 i 9)

 

Kombinacja i skład substancji zawartych w drzewie moringa jest wysoce skoncentrowana, zrównoważona i niepowtarzalna spośród wszystkich znanych roślin. Roślina ta cechuje się bardzo wysoką zawartością minerałów takich jak potas, magnez, fosfor, wystarczają ilością żelaza, cynku, miedzi i chromu i ponadto jeszcze 18 niezbędnymi aminokwasami, najważniejszymi składnikami do budowy protein w organizmie i układzie odpornościowym. Prawie wszystkie witaminy takie jak witamina A, B1, B2, B3, B6, B7, C, D, E, K i substancje witalne, ponad 46 antyoksydantów i również odkryta niedawno substancja transportująca informacje - zeatyna.

Zeatyna otwiera drzwi substancjom witalnym, wpuszcza je, towarzyszy im aż do miejsca, gdzie będą ich potrzebowały komórki. Zeatyna dba niejako o to, by wszelkie witaminy, nieorganiczne substancje odżywcze, pierwiastki śladowe i aminokwasy zostały przyswojone przez nasz organizm. Zeatyna jest ważnym czynnikiem regulującym komórki i silnym antyoksydantem i dlatego działa ochronnie i regenerująco na komórki. Co prawda zeatynę możemy znaleźć w wielu roślinach, jednakże najczęściej tylko w ilościach poniżej 1 mikrograma na gram. Liście moringi zawierają natomiast ponad stokrotność na 1 gram.

Moringa stanowi w pełni spełniony i ukończony produkt żywnościowy, zawierający substancje odżywcze, których człowiek potrzebuje od łona matki, do osiągnięcia wieku starczego.

Jego zawartość substancji witalnych jest tak wysoka. Dostarcza idealne pożywienie, które może być wszechstronnie stosowane w codziennej diecie.

Roślina stosowana jako przyprawa do zup, sałat,  napojów.