99,6% Pozytywnych komentarzy 1172 komentarzy
Typ z 12 miesięcy
Pozytywne: 1168
Negatywne: 4
Średnia z 1172 ocen sprzedaży:
  • Zgodność z opisem 5
  • Obsługa kupującego 5
  • Wszystko przebiegło pomyślnie. Polecam!

  • SUPER KONTAKT, B. SZYBKA DOSTAWA, SUPER PRODUKT, SUPER SPRZEDAJACY - POLECAM BAAAARDZO

  • Z ogromną przyjemnością wystawiam komentarz POZYTYWNY!!! Wszystko sprawnie, miło i przyjemnie!!! Przesyłka ekspresowa.!!! GORĄCO POLECAM

  • Przesyłka wysłana w błyskawicznym tempie Juz na drugi dzień rano.Polecam w 100%.

  • olejek rycynowy rewelacyjny

ARGILIN.retard 300 kaps. (Arginina + Cytrulina) -20%

  • szt.
  • 305,03 zł 244,00 zł

ARGILIN.retard

(Arginina + Cytrulina)

300 kaps

 

Miażdżyca tętnic i wysokie ciśnienie krwi są powszechnymi chorobami

Liczba osób z nadwagą stale rośnie. W Niemczech dwie trzecie wszystkich mężczyzn i co druga kobieta mają zbyt dużą masę ciała. Przyczyny: Złe odżywianie i brak ruchu. Powodują one przewlekłe zaburzenia krążenia, tj. zwapnienie naczyń krwionośnych (arteriosklerozę) i nadciśnienie tętnicze. Oba te zjawiska są zazwyczaj wzajemnie powiązane i stanowią główny czynnik wywołujący choroby układu krążenia oraz związane z nimi konsekwencje kliniczne, takie jak zawał serca czy udar mózgu. To, co zaczyna się od "lekkich" zaburzeń krążenia, prowadzi poprzez zwężenie naczyń krwionośnych do uniemożliwienia przepływu krwi. Najbardziej dotknięte są miejsca o strategicznym znaczeniu dla przepływu krwi, takie jak tętnica szyjna lub tętnice narządów wewnętrznych (serce, nerki).

 

Arginina pomaga zapobiegać przewlekłym zaburzeniom krążenia

Nawet jeśli niedrożność naczynia objawia się tylko w jednym miejscu, ucierpi na tym całe ciało - po pierwsze, układ naczyniowy (sieć żył) jest rozprowadzany od korony do podeszwy, a po drugie, zawały serca i mózgu paraliżują cały aparat. W ten sposób miażdżyca tętnic staje się chorobą ogólnoustrojową (i przy okazji okazuje się, że stenty nie leczą zaburzeń naczyniowych, a jedynie je łączą). Deficyt argininy może wskazywać na upośledzenie zdrowia naczyń krwionośnych.

 

Arginina jest potrzebna do syntezy tlenku azotu

Arginina jest półistotnym aminokwasem, który odpowiada za wiele procesów. Jest ona szczególnie ważna dla układu sercowo-naczyniowego, ponieważ organizm potrzebuje argininy do tworzenia ważnej cząsteczki naczyniowej - tlenku azotu (NO). Eksperci uważają go za mediatora układu krążenia.

Tlenek azotu jest głównym regulatorem pracy układu sercowo-naczyniowego:
• NO jest odpowiedzialny za rozszerzanie naczyń krwionośnych, regulację przepływu krwi i ciśnienia krwi,
• NO zapobiega przyleganiu płytki nazębnej do ściany tętnicy i jej interakcji z nią.
• Innymi słowy: NO jest substancją chroniącą naczynia krwionośne. Bez NO naczynia krwionośne ulegają zwapnieniu, a ciśnienie krwi wzrasta.

 

Arginina + Cytrulina = ARGILIN.retard

Dietetyczny środek spożywczy ARGILIN.retard opiera się na tych połączeniach. Łączy argininę z jej prekursorem - cytruliną, dzięki czemu ma ogromny potencjał w profilaktyce sercowo-naczyniowej. Dzięki połączeniu aminokwasu argininy z jej prekursorem - cytruliną, ARGILIN.retard charakteryzuje się bardzo wysoką skutecznością. Zostało to udowodnione w różnych badaniach. 

 

ARGILIN.retard rewolucjonizuje rynek środków sercowo-naczyniowych

Nawet jeśli niedrożność naczynia objawia się tylko w jednym miejscu, ucierpi na tym całe ciało - po pierwsze, układ naczyniowy (sieć żył) jest rozprowadzany od korony do podeszwy, a po drugie, zawały serca i mózgu paraliżują cały aparat. W ten sposób miażdżyca tętnic staje się chorobą ogólnoustrojową (i przy okazji okazuje się, że stenty nie leczą zaburzeń naczyniowych, a jedynie je łączą). Deficyt argininy może wskazywać na upośledzenie zdrowia naczyń krwionośnych.

Odkrycie kluczowego znaczenia argininy dla zdrowia naczyń krwionośnych zostało nagrodzone w 1998 r. Nagrodą Nobla w dziedzinie medycyny. Obecnie wiadomo, że arginina zmniejsza ryzyko miażdżycy tętnic i wspomaga regulację ciśnienia krwi w organizmie, ale tylko pod pewnymi warunkami. Są one podawane z preparatem łączonym ARGILIN.retard.

Ze względu na optymalny sposób działania, preparat łączony różni się znacznie od dostępnych na rynku monoproduktów: ARGILIN.retard skutecznie przyczynia się do głębokiej stabilizacji i poprawy zaburzonego zdrowia naczyń krwionośnych.

Lekarze zalecają ARGILIN.retard dla:

• Arterioskleroza
• Wysokie ciśnienie krwi
• Upośledzenie funkcji naczyń krwionośnych w cukrzycy
• Zaburzenia erekcji
• Choroba wystaw sklepowych

 

Przyjmowanie ARGILIN.retard z efektem "całodobowym"

Badania wykazały, że preparat łączony ARGILIN.retard działa czterokrotnie dłużej niż preparaty pojedyncze. Zgodnie z zaleceniami dotyczącymi dawkowania, efekt utrzymuje się średnio przez dwanaście godzin dzięki zawartości cytruliny, która wydłuża czas retencji. W przypadku stosowania 2 x 5 kapsułek dziennie, arginina jest dostępna przez 24 godziny. 

Przy okazji: ARGILIN.Plus arginina/cytrulina i 7 substancji witalnych dla układu krążenia są teraz dostępne jako następca ARGILIN.retard.

 

Czym jest arginina?

L-arginina jest proteogennym, czyli tworzącym białka α-aminokwasem o bardzo zróżnicowanych funkcjach. Białka są budulcem życia, ponieważ stanowią podstawę mięśni, tkanek i narządów.

Dla człowieka arginina jest pół-niezbędna: nasz organizm może syntetyzować ten aminokwas w cyklu mocznikowym, ale tylko w niewielkich ilościach. W niektórych konstelacjach życiowych musimy przyjmować dodatkową dawkę argininy wraz z pożywieniem, aby utrzymać dobre samopoczucie, zwłaszcza w okresie wzrostu i ciąży. Pokarmy bogate w argininę to łosoś, tuńczyk, owoce morza, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, pestki dyni, kurczak, groch i jaja.

Choroby układu krążenia, cukrzyca, zaćma, dysfunkcja nerek, menopauza, stres, wypadki i operacje, a także brak ruchu, niedożywienie, palenie tytoniu, otyłość i ciężki, długotrwały wysiłek fizyczny - wszystkie te czynniki przemawiają za ukierunkowanym dostarczaniem argininy poprzez suplementy.

Arginina odgrywa ważną rolę w wielu procesach. Przede wszystkim arginina jest niezastąpiona w syntezie własnej cząsteczki tlenku azotu (NO) w śródbłonku naczyń krwionośnych. Lekarze uważają NO za główny regulator układu sercowo-naczyniowego, ponieważ substancja ta ma ogromne znaczenie dla utrzymania zdrowych naczyń krwionośnych. Utrzymuje naczynia w stanie elastyczności, gładkości i sprężystości oraz hamuje zlepianie się płytek krwi. Wpływa to korzystnie na przepływ krwi, regulację ciśnienia krwi, mikrokrążenie (przepływ krwi w najmniejszych naczyniach krwionośnych) oraz zaopatrzenie w tlen i składniki odżywcze.

 

Komu potrzebna jest arginina?

Przyjmowanie suplementów argininy jest zalecane osobom z przewlekłymi zaburzeniami krążenia, ponieważ aminokwas ten jest potrzebny do tworzenia tlenku azotu (NO). Ten "główny regulator układu sercowo-naczyniowego" utrzymuje gładkość i elastyczność naczyń krwionośnych, hamuje zlepianie się płytek krwi i wspomaga regulację ciśnienia krwi w organizmie. Jeśli w organizmie stale jest za mało NO - z powodu braku ruchu, złego odżywiania, otyłości i palenia - naczynia krwionośne ulegają zwapnieniu i wzrasta ciśnienie krwi.

Miażdżyca tętnic i nadciśnienie tętnicze są najczęstszymi przyczynami choroby okluzyjnej tętnic obwodowych ("choroba okienka sklepowego"), dusznicy bolesnej, choroby wieńcowej, zespołu stopy cukrzycowej, zaburzeń erekcji itp. Krótko mówiąc: choroby układu krążenia, które zwiększają prawdopodobieństwo zawału serca i mózgu. Zwłaszcza jeśli masz cukrzycę lub podwyższony poziom cholesterolu. Jeśli jednak uda się w pełni zapewnić wytwarzanie NO przez organizm, można uniknąć postępu choroby i związanych z nią zdarzeń klinicznych.

Ponadto, suplementy diety z argininą są interesujące dla sportowców dyscyplin wytrzymałościowych i siłowych: Aminokwas ten jest szczególnie popularny wśród kulturystów jako środek wspomagający przed treningiem. Dzieje się tak z dwóch powodów. Po pierwsze, arginina zwiększa pompę: arginina rozszerza naczynia krwionośne i poprawia przepływ krwi, dzięki czemu tlen i składniki odżywcze lepiej docierają do komórek mięśniowych. Wzmacnia to mięśnie, zwiększa poziom siły i poprawia wytrzymałość. Dzięki temu możliwe jest zwiększenie intensywności treningu. Po drugie, arginina zwiększa objętość mięśni: arginina wspomaga uwalnianie insuliny, a tym samym magazynowanie białek, glukozy, kreatyny i węglowodanów w tkance mięśniowej. Oznacza to wzrost masy mięśniowej.

 

Jak przyjmować argininę?

Ilość przyjmowanych pokarmów zależy od okazji. Jeśli chcesz uzyskać "całodobowe" działanie argininy regulujące naczynia krwionośne w związku z przewlekłymi zaburzeniami krążenia i dolegliwościami, takimi jak wysokie ciśnienie krwi, zaburzenia erekcji lub dusznica bolesna, ważne są trzy aspekty.

1.) Aby ożywić zaatakowany układ sercowo-naczyniowy, należy codziennie przyjmować suplementy z argininą. 2.) Farmakolodzy określają średnie dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na 5 g argininy. Przy równomiernym rozłożeniu, ilość ta ma najlepszy możliwy wpływ na naczynia. 3.) Jednak arginina działa maksymalnie przez trzy godziny - niezależnie od ilości przyjętego preparatu. Czas działania można zwiększyć czterokrotnie, stosując preparat łączący argininę i cytrulinę. Cytrulina jest prekursorem argininy. W odpowiedniej proporcji cytrulina wydłuża czas działania argininy nawet do dwunastu godzin. Zapewnia to dzienne spożycie jednej jednostki rano i jednej wieczorem. Wskazówka: Połączenie argininy i cytruliny wykazuje optymalną skuteczność w połączeniu z dietą roślinną.

Jeżeli przyjmujesz argininę w celu zwiększenia wydolności fizycznej i sprawności, zażyj preparat na krótko przed treningiem lub zawodami, ponieważ działanie argininy rozpoczyna się po około 20-30 minutach. Spożywać argininę z dużą szklanką wody lub soku na pusty żołądek, wtedy aminokwas jest wchłaniany bezpośrednio. Ilość przyjmowanego preparatu należy dostosować do wielkości ciała, wagi i poziomu wytrenowania. Dawka w zakresie 2-3 g argininy jest całkowicie wystarczająca, ponieważ istnieją biologiczne ograniczenia rozszerzającego naczynia krwionośne działania argininy - naczynia krwionośne nie mogą się dowolnie rozszerzać. Niezależnie od przyjętej ilości, efekt działania argininy nie utrzymuje się dłużej niż trzy godziny.

 

Gwarancja jakości

 


Bezpośrednio od producenta

Wyprodukowano w Niemczech

Produkt wegański

Bez konserwantów

Bez polepszaczy smaku

100% naturalne składniki

 

 

Zawartość

300 kapsułek wegańskich (idealnych na 1 miesiąc).

 

Skład

1 kapsułka zawiera 333 mg L-argininy (z surowców roślinnych), 167 mg L-cytruliny (z fermentacji) | celuloza (otoczka kapsułki, HPMC), błonnik ryżowy i ekstrakt ryżowy (środek rozdzielający).

 

Zastosowanie

Klinicznie odpowiednia ilość argininy dla zdrowia naczyń krwionośnych wynosi 5 g dziennie. Jedna kapsułka leku ARGILIN.retard zawiera 0,5 g substancji czynnej. O ile lekarz nie zaleci inaczej, zaleca się przyjmowanie 5 kapsułek ARGILIN.retard rano i 5 kapsułek wieczorem: w ten sposób organizmowi dostarcza się 2,5 g substancji czynnej dwa razy. Dzięki funkcji retard organizm może wykorzystywać ją równomiernie przez cały dzień. Gwarantowana jest optymalna dzienna podaż argininy. Aby osiągnąć najlepsze wyniki, preparat ARGILIN.retard należy stosować regularnie i przez długi okres czasu.

 

Suplementy diety nie zastępują zrównoważonej i zróżnicowanej diety ani zdrowego stylu życia. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. W okresie ciąży i karmienia piersią stosować wyłącznie w porozumieniu z lekarzem. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci, w suchym miejscu, z dala od światła i ciepła. Po użyciu należy oddać pusty pojemnik do systemu recyklingu.

 

Składniki odżywcze na kapsułkę (= dawka dzienna) NRV*
L-Arginin Base 333 mg n/a
L-Citrullin 167 mg n/a

 

* Procent wartości referencyjnych składników odżywczych zgodnie z rozporządzeniem (UE) nr 1169/2011

 
Trzy czynniki jakości preparatów argininy stosowanych w diecie: czystość, produkcja i wartość pH.
Aby suplementacja argininą doprowadziła do pożądanego sukcesu w pełni i bez skutków ubocznych, należy rozważyć kilka podstawowych rzeczy przy wyborze produktu, które są bardzo istotne dla jakości dostaw.

 

Porównanie bazy argininowej i chlorowodorku argininy
Na rynku dostępne są dwa rodzaje produktów: zasady argininowe (1) i chlorowodorki argininy (2). Różnią się one znacznie pod względem czystości i wartości pH. Ponadto istnieją dwa procesy produkcyjne: fermentacja (3) i ekstrakcja (4).
 
1.) Podstawa argininy: Stymuluje wydzielanie kwasu żołądkowego, powoli rozpuszcza się w wodzie i ma smak/zapach lekko rybny. Zasady argininowe składają się z 98,5 do 100 procent argininy. Chociaż arginina jest aminokwasem, pod względem chemicznym jest zasadą, czyli przeciwieństwem kwasu. Zgodnie z normami międzynarodowymi, wartość pH bazy argininowej musi wynosić od 10,5 do 12, czyli musi być strawna dla organizmu.
 
2.) Chlorowodorek argininy: Chlorowodorek to sól otrzymana z zasady organicznej i kwasu chlorowodorowego. W medycynie leki podstawowe są często stosowane w postaci chlorowodorków ze względu na ich lepszą rozpuszczalność w wodzie. Nie bez problemów, ponieważ kwas chlorowodorowy upośledza funkcjonowanie nerek... Jako sól zasady argininowej i kwasu chlorowodorowego, chlorowodorek argininy ma mniejszy zapach i smak oraz jest bardziej rozpuszczalny w wodzie niż zasada argininowa, ale składa się tylko z 75-83% argininy. Zgodnie z wytycznymi europejskimi wartość pH dla chlorowodorku argininy wynosi od 6 do 6,5. Jest to kwasowość, a więc nie jest idealna dla organizmu.
 
3.) Fermentacja: Dosłownie oznacza "chemiczną przemianę substancji przez bakterie i enzymy". Jest ona wykorzystywana wyłącznie do produkcji bazy argininowej. Stosuje się wyłącznie surowce zawierające węglowodany, a więc czysto roślinne, zwłaszcza zboża, takie jak pszenica.
 
4.) Ekstrakcja: oznacza dosłownie "wyciągnięcie substancji z mieszaniny substancji". Stosowana w produkcji zasady argininowej oraz chlorowodorku argininy. Stosuje się włosy ludzkie i zwierzęce oraz pióra kacze. Jest całkiem możliwe, że są one skażone pozostałościami (metalami ciężkimi, środkami farmaceutycznymi itp.).
 
 
Wyraźne zwycięstwo bazy argininowej z fermentacji

Porównanie trzech możliwych wariantów pokazuje to dość wyraźnie:

• Baza argininowa ma najwyższą jakość, która jest znacznie wyższa niż chlorowodorek argininy.

• Baza argininowa ma wyższy stopień czystości niż chlorowodorek argininy. Aby osiągnąć w przybliżeniu ten sam efekt, spożycie chlorowodorku argininy musiałoby znacznie przekroczyć spożycie zasady argininowej.

• Zasada argininowa jest zasadowa, chlorowodorek argininy - kwaśny.

• Baza argininowa nie powoduje skutków ubocznych, natomiast chlorowodorek argininy może mieć negatywny wpływ na pracę nerek ze względu na wysoką zawartość kwasu solnego.

 

Fermentacja ma charakter czysto ziołowy, produkty otrzymane w procesie ekstrakcji są różnego pochodzenia i mogą być zanieczyszczone pozostałościami.

Z tego powodu należy zawsze wybierać bazy argininowe otrzymywane w procesie fermentacji. I tak powstał ARGILIN.retard, produkt na bazie roślin, podstawowy i sprawdzony pod kątem pozostałości, bez domieszek!