Pieprz Kubeba cały BIO 50g w słoiczku Hildegarda von Bingen

  • Dodaj recenzję:
  • 8840
  • Dostępność: Jest Jest
  • szt.
  • 13,64 zł

Pieprz Kubeba BIO
50g w słoiczku




Pieprz kubeba pochodzi z Javy i innych wysp Indonezji, uprawiany jest również w innych częściach Indonezji i na Sri Lance. Owoce tego pieprzu zbierane są jeszcze zanim dojrzeją, gdy są jeszcze zielone, później suszone są na słońcu do momentu, gdy ich skorupka zmieni kolor na prawie zupełnie czarny.

Smaku tego pieprzu nie da się porównać z żadnym innym,  w tym pieprzu macierzystym dominuje nuta ciepła-kamforowa i pikantnie- pieprzowa, delikatnie przypomina smakiem ziele angielskie, eukaliptus i miętę. Ostrość jego jest raczej delikatna o dominującym lekko gorzkawo- słodkim smaku. 

Pierwotnie, w związku z jego mentolową nutą, pieprz kubeba był stosowany w lecznictwie w dolegliwościach żołądkowych, problemach układu moczowego i układu oddechowego. Ma właściwości antyseptyczne i jest on bardzo lubiany w kuchni  ajurwedyjskiej. Idealnie komponuje się z mieszankami pieprzowo-pikantnymi takimi jak Ras el Hanout, świetnie nadaje się do przyprawiania dań rybnych, serów, chutneyów i owoców morza. W kuchni współczesnej pieprz kubeba od pewnego czasu przeżywa odrodzenie.

Szczegóły: brązowe pomarszczone owoce z krótką łodyżką
Smak: gorzko-słodki o delikatnej ostrości
Dania: ryby, owoce morza, sery, chutneys, mięso wieprzowe i drób.