Olej migdałowy BIO 100ml

  • Dodaj recenzję:
  • 6364
  • Dostępność: Jest Jest
  • szt.
  • 23,31 zł

Olej migdałowy BIO


100ml


na zimno tłoczony, nierafinowany



Olej migdałowy (Oleum Amygdalae dulcium, Oleum amygdalarum (amararum) aethereum, Amigdalina oleum) - to olej roślinny, który otrzymuje się dzięki wyciskaniu na zimno nasion drzewa migdałowego (migdałowiec zwyczajny, Amygdalus communis), popularnie zwanych migdałami, zawierających średnio od 40 do 50% tłuszczu.

W przemyśle kosmetycznym używany do produkcji perfum, mydeł i kremów oraz w farmaceutyce.

Nadaje się do każdego rodzaju skóry, rozprowadzony nie daje efektu ciężkości, jest dobrze wchłaniany. Polecany szczególnie do pielęgnacji skóry dziecka (bardzo łagodny, nie drażni, uspokaja).

Olej migdałowy jest łagodnym w smaku, nie wysychającym, przejrzystym, tłustym olejem o charakterystycznym zapachu. Olej ten składa się głównie z kwasów: oleinowego i linolowego. Jest bardzo wrażliwy na czynniki zewnętrzne, dlatego powinien być przechowywany w ciemnym miejscu. Olej migdałowy rzadko stosowany jest jako olej spożywczy, w przemyśle spożywczym używany jest tylko w cukiernictwie. Głównym obszarem jego stosowania jest branża kosmetyczna (kosmetyki pielęgnujące), oraz medyczna (aromaterapia, olejki do masażu).

Jest olejem wyjątkowo delikatnym i świetnie nadaje do pielęgnacji wrażliwej skóry noworodków. Jest neutralny i nie powoduje alergii.

Może też być składnikiem kremów i mieszanek olejowych lub samodzielnie stosowany w celach kosmetycznych do wcierania w skórę. Odmładza skórę i nadaje jej ładny wygląd. Szczególnie polecany do cery suchej i starzejącej się.

Olej ze słodkich migdałów składa się głównie z glicerydów kwasu oleinowego i linolowego, które nadają cerze kwaśne pH (~5,5) i wywierają korzystny wpływ na naturalną mikroflorę skóry. Olej roślinny ze słodkich migdałów posiadający właściwości kojące jest nieocenioną pomocą dla opieki skóry podrażnionej. Bogaty w witaminę A i E, łagodzi podrażnienia i uruchamia odrodzenie komórek w zewnętrznych warstwach skóry. Stosowany regularnie spowalnia procesy starzenia.