Olej z pestek granatu BIO 100ml

  • Dodaj recenzję:
  • 6363
  • Dostępność: Jest Jest
  • szt.
  • 89,78 zł

Olej z pestek granatu BIO

100 ml

 

na zimno tłoczony, nierafinowany

 

Granatowiec właściwy (Punica granatum) występuje na Bliskim Wschodzie, w Indiach, na wybrzeżu Morza Śródziemnego i w krajach Kaukazu. To jedna z najstarszych roślin hodowlanych Bliskiego Wschodu. Od samego początku znany był ze swoich właściwości leczniczych. Charakterystyczne owoce granatu mają wielkość dużego jabłka, twardą, czerwoną skórkę oraz jadalne wnętrze składające się z wielu nasion (pestek) otoczonych soczystym, czerwonym miąższem.

Z nasion (pestek) Granatowca właściwego otrzymuje się gęsty olej w kolorze od złotego do jasno czerwonego. Olej tłoczony jest na zimno i nierafinowany.

Zarówno sok z owoców granatu jak i olej z jego pestek wykazują bardzo silne właściwości antyoksydacyjne. Flawonoidy i kwas punikowy (od łacińskiej nazwy oleju) hamują aktywność prozapalnych enzymów i prostaglandyn, dlatego olej stosuje się w chorobach skórnych o podłożu zapalnym (trądzik) oraz jako wspomaganie gojenia naskórka. Estrogeny i fitoestrogeny mają działanie ujędrniające i spłycają drobne zmarszczki. Przy zewnętrznym stosowaniu olej z granatów pogrubia naskórek a także hamuje tworzenie nowych naczyń krwionośnych, co czyni go odpowiednim również dla osób cierpiących na trądzik różowaty.

Zastosowanie:
Ze względu na swoje znaczące właściwości odżywcze (nawilżające i uelastyczniające naskórek) naturalny olej z pestek granatu jest coraz bardziej wykorzystywany w całym przemyśle kosmetycznym (salony SPA, wyroby kosmetyczne, aromatoterapia). Olej z pestek granatu znajduje zastosowanie zarówno w pielegnacji suchej skóry, egzem, łuszczycy, poparzeń słonecznych jak i pielęgnacji skóry dojrzałej. Dzięki zawartości polifenoli i tokoferolu olej posiada właściwości przeciwutleniające. Ze względu na dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych zmniejsza opuchliznę i łagodzi bóle mięśniowe (zalecany przy masażach u sportowców). Stosowany jest także w kremach pod oczy- przy problemach z opuchniętymi oczami. Ostatnie badania potwierdziły wyjątkową skuteczność stosowania oleju z pestek granatu jako środka przeciwrakowego - już przy stężeniu 5% znacznie ogranicza powstawanie nowotworów skórnych.

Spożywanie oleju z pestek granatu może zapobiec rozwojowi cukrzycy typu 2. Olej z pestek granatu zawiera dużo sprzężonego kwasu linolowego (ang. conjugate linolenic acid, CLA). Podczas eksperymentu na myszach (które karmiono wysokotłuszczową paszą) okazało się, że spożywanie CLA powodowało zmniejszenie przyrostu wagi i poprawiało wrażliwość na insulinę.

Olej z pestek granatu doskonale pielęgnuje skórę głowy oraz wpływa odżywczo na włosy- wzmacnia ich strukturę oraz nabłyszcza. Włosy nabierają zdrowego wyglądu. Olej z pestek granatu głęboko odżywia skórę, nawilża ją i chroni przed szkodliwymi promieniami słonecznymi. Hamuje procesy starzenia. Działa kojąco i antybakteryjnie.

Działanie :

  • odmładza, wygładza dojrzałą skórę i działa przeciwzmarszczkowo,

  • jako antyoksydant,

  • wspomaga w leczeniu trądzika zwyczajnego i różowatego,

  • skuteczny w regenerowaniu uszkodzonego naskórka,

  • pielęgnuje skórę suchą, łuszczycową i przy egzemie,

  • wzmacnia ochronę przeciwsłoneczną.