Kategorie

Olej z pestek dzikiej róży BIO 100 ml

  • Kod: 6362
  • Dostępność: Jest Jest
  • Cena: 37,17 zł
  • szt.
  • Poleć produkt

Olej z pestek dzikiej róży BIO

100 ml


na zimno tłoczony, nierafinowany

 

 

Róża rdzawa (Rosa Rubiginosa) zaliczana jest do grupy róż dzikich i występuje pospolicie w całej Europie, także na terenie Polski. Z owoców róży pozyskiwane są nasiona, a z nich (tłoczony na zimno w celu zachowania składników odżywczych) wysokowartościowy olej. Jednak za najcenniejszy uważa się olej z róży rdzawej pochodzącej z upraw znajdujących się w chłodnym, wilgotnym górskim regionie południowo-centralnego Chile. Przez mieszkańców podnóża Andów nazywany jest "Rosa Moschata" lub "Rosa Mosqueta".

 

Olej z róży rdzawej zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT): kwas linolowy (ok.50%), alfa-linolenowy (ok.40%) retinowy, witaminy (A, C, E) oraz flawonoidy. W oleju z róży odnaleziono również obecność innych kwasów tłuszczowych: oleinowego, stearynowego i palmitynowego. Kwas linolowy jest składnikiem cementu międzykomórkowego a kwas alfa-linolenowy uczestniczy w produkcji sebum i odgrywa zasadniczą rolę w przemianach lipidowych zachodzących w naskórku. Nasze ciało nie jest w stanie przeprowadzać syntezy żadnego z tych kwasów, a więc ich niedobór powoduje wysychanie i złuszczanie się skóry.

 

Kwas retinowy ma niezwykłe działanie przeciwstarzeniowe. Stosowany miejscowo poprawia wygląd skóry zniszczonej przez promieniowanie słoneczne (bruzdy, zmarszczki i przebarwienia). Zwiększa ilość prawidłowo zbudowanego kolagenu w skórze właściwej, na skutek czego zmarszczki ulegają wyraźnemu zmniejszeniu a skóra staje się bardziej jędrna i elastyczna.

Dzięki wysokiej zawartości witaminy C olej z nasion róży działa także silnie przeciwrodnikowo.

 

Właściwości :

  • poprawia ukrwienie, jędrność i elastyczność skóry- wzmacnia jej odporność,

    - zmniejsza przebarwienia na skórze, poprawia koloryt skóry,

- redukuje nadmierną pigmentację i wypukłość blizn po zabiegach chirurgicznych czy oparzeniach (poprawia ich wygląd i elastyczność), redukuje blizny potrądzikowe,
- wygładza zmarszczki i opóźnia proces starzenia,

- likwiduje nadmierne rogowacenie i łuszczenie naskórka,
- likwiduje cienie i worki pod oczami, wygładza powieki,
- wzmacnia naczynka krwionośne i zapobiega ich pękaniu,

- działa przeciwmiażdżycowo,
- reguluje pracę gruczołów łojowych,

- reguluje poziom cholesterolu w organizmie,

- chroni skórę przed szkodliwym działaniem środowiska i utratą wilgoci,
- regeneruje skórę po zabiegach naświetlania i radioterapii.

Doskonale pielęgnuje skórę przed i po zabiegach dermokosmetycznych takich jak: depilacja, zabiegi laserowe, głębokie złuszczanie naskórka ( peeling, dermabrazja).