Olej z KROKOSZA BARWIERSKIEGO (Carthamus Tinctorius) BIO

  • Dodaj recenzję:
  • 6358
  • Dostępność: Jest Jest
  • szt.
  • 11,90 zł

Olej z krokosza barwierskiego

( Carthamus tinctorius )

Naturalny depilator


na zimno tłoczony, nierafinowany




ORYGINALNY OLEJ, KTÓREGO UŻYWAJĄ OD WIEKÓW KOBIETY W AZJI JAKO NATURALNY DEPILATOR !!!

Krokosz barwierski (Carthamus tinctorius 1753) -roślina oleista,jednoroczna z rodzaju astrowatych (Asteraceae Dumort). Występuje na Bliskim Wschodzie . Olej z Krokosza barwierskiego znany na terenie Indii i Azji Mniejszej, używany już w XIX wieku, do depilacji zbędnego owłosienia w sposób naturalny. Ponownie odkryty przez uczonych biologów a następnie sprawdzony w działaniu przez badania i praktyczne zastosowanie Instytutu w Kalifornii. Nazwa grecka saflor; prawdopodobnie pochodzi od łacińskiego sapphirus -szafir; stosowany jako namiastka szafranu - stąd używa się czasem . Zawartość oleju w roślinie owoc- niełupka z nasieniem zawiera 50% tłuszczu; pozyskany tłuszcz zawiera 93,4% nienasyconych kwasów tłuszczowych (z czego 77% przypada na kwas linolowy i 16,4% oleinowy) i 6,6% kwasów nasyconych. Niestety olej jest bardzo podatny na utlenienie- szybko jełczeje.

Olej pochodzi z pierwszego tłoczenia na zimno i posiada poniższa zawartość: kwas linolenowy (78%), kwas oleinowego (10-14%), kwas palmitynowy (6%), kwas stearynowy (2-3%), kwasu arachinowy (0,5%), bogaty w witaminy E i A. Oczyszczony olej nie drażni skóry, działa jako protektor przed promieniowaniem UV, zawiera antyoksydanty. Zalecany dla skór mieszanych i tłustych ze skłonnością do trądziku i przy skórze skłonnej do stanów zapalnych.

STOSOWANIE:

§ produkcja olejów jadalnych, majonezów i margaryny

§ olej krokoszowy stosowany jest jako środek powstrzymujący tworzenie się cholesterolu we krwi (zalecany jest w diecie osób cierpiących na choroby serca i  nadciśnienie i jako naturalny depilator – tylko z zimnego tłoczenia!

§ produkcja mydła, linoleum, kitów i kosmetyków

§ jako barwnik (otrzymywany z płatków kwiatów) kartamina (czerwień hiszpańska) oraz żółcień saflorowa - w starożytności używana do farbowania tkanin, barwienia ciast

§ m. in. w starożytnym Egipcie oraz Indiach - kwiaty stosowane jako afrodyzjak , lek przeczyszczający i wykrztuśny

STOSOWANIE JAKO DEPILATOR

Aby osiągnąć efekt kompletnego wstrzymania wzrostu zbędnego owłosienia postępujemy następująco: zbędne owłosienie depilujemy lub golimy jak dotychczas a następnie smarujemy skórę olejkiem. Olejku nie wycieramy oczekujemy aż zostanie wchłonięty. Małe pieczenie jest rzeczą normalną. Zabiegi takie powtarzamy aż do kompletnego wyniszczenia mieszków włosowych. Smarować możemy codziennie, także pomiędzy depilacją lub goleniem. Wzrost owłosienia będzie coraz słabszy aż do kompletnego zaniku ,czyli braku odradzania się nowych włosów. Olej działa niszcząco na mieszki włosowe, które to z biegiem czasu zamierają. Każda osoba reaguje na olej indywidualnie, ilość 7 zabiegów to przeciętna uzyskana na podstawie badan. Oczekiwany efekt może być osiągnięty dużo wcześniej lub też z opóźnieniem w zależności od zarostu osoby stosującej.

UWAGA!!!!

Oleju z krokosza używamy najlepiej po goleniu lub depilacji, którą wykonujemy minimum 1 x w tygodniu. Dodatkowo olej stosować możemy codziennie, ma to wpływ na niszczenie mieszków włosowych i coraz powolniejsze odrastanie nowych włosków. Kuracja 7 tygodni winna odnieść zauważalne rezultaty.

Częsta depilacja , golenie jak i uwarunkowania genetyczne mają wpływ na rozbudowę mieszków włosowych ,wobec powyższego osoby takie winny ten fakt brać pod uwagę lub w ogóle nie rozpoczynać stosowania gdyż będzie on związany z dłuższym oczekiwaniem na efekt końcowy.

Przeciwwskazania:

Przy skórach bardzo wrażliwych i podatnych na uczulenie należy zachować ostrożność smarując tylko małe powierzchniowo miejsce i oczekując na reakcje skóry.