Kategorie

Olej z awokado BIO 100 ml

  • Kod: 6354
  • Dostępność: Jest Jest
  • Cena: 18,90 zł
  • szt.
  • Poleć produkt

Olej z owoców

Awokado 100 ml

na zimno tłoczony, nierafinowany

 

 



Awokado właściwe ( smaczliwka właściwa - Persea americana ) jest wiecznie zielonym tropikalnym drzewem z rodziny wawrzynowatych (Lauraceae Juss). Owocem awokado jest gruszkowatego kształtu jednopestkowiec. Owoc otoczony jest zieloną skórką, pod którą znajduje się żółtawy lub zielonkawy miąższ o konsystencji masła. Miąższ odznacza się słodkawym, orzechowym smakiem i przyjemnym zapachem.


Z owoców awokado pozyskiwany jest olej awokadowy (Oleum Perseae, Avokado Oil). Jest to żółto- zielony lub brązowo-zielony olej o delikatnym i przyjemnym zapachu. Wydobywa się go z wysuszonego miąższu przez tłoczenie na zimno lub przez macerację świeżej miazgi wodą i odwirowanie. Olej z awokado zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, białko (do 2%), aminokwasy (histydynę i lecytynę ) fitosterole, skwalen, witaminy (A, B1, B2, C, E, K oraz PP) a także sole mineralne. Nienasycone kwasy tłuszczowe ( kwas oleinowy i linolowy oraz ich estry) chronią naturalny czynnik nawilżający (NMF – natural moisturising factor) i tworzą na posmarowanej powierzchni skóry filtr ochronny. Zapobiega on utracie wody w procesie parowania fizjologicznego. Zawarty w oleju kwas linolowy dodatkowo głęboko nawilża skórę.

Awokado jest cennym źródłem beta-sisterolu, który (podobnie jak nienasycone kwasy tłuszczowe) obniża poziom „złego” cholesterolu.

Kolejnym cennym składnikiem jest tripeptyd glutation, zaliczany do najsilniejszych przeciwutleniaczy. Znajdująca się w owocu (i oleju) lecytyna odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu systemu nerwowego i ma działanie przeciwmiażdżycowe.

 

Właściwości oleju:

- wygładza, regeneruje i opóźnia procesy starzenia się skór,

- odbudowuje warstwę lipidową i pobudza syntezę kolagen,

- chroni przed nadmierną utratą wilgoci a jednocześnie głęboko nawilża skór,

- ma działanie przeciwzapalne,

- regeneruje zniszczone włosy nadając im miękkość i sprężystość.