Kategorie

Olej moringa 100%, na zimno tłoczony, nierafinowany 100ml

  • Kod: 7492
  • Dostępność: Jest Jest
  • Cena: 37,80 zł
  • szt.
  • Poleć produkt
Olej z nasion moringi
100ml



Moringa olejodajna jest jedną z najbardziej użytecznych i znajdujących szerokie zastosowanie roślin na Ziemi.

Gatunek rośliny z Himalajów, która zwróciła na siebie uwagę i w wielu miejscach świata określana jest mianem „cudownego drzewa”. Ta szybko rosnąca roślina o kolorze letniej zieleni uprawiana jest jako roślina użytkowa i ozdobna. Dojrzewa na prawie każdym rodzaju gleby i tworzy pierzaste liście. Jej złociste liście pachną miodem.

Liście moringi stanowią naturalny, niezwykle wszechstronny koncentrat multiwitaminy i nieorganicznych substancji odżywczych, a jej nasiona uwalniają wodę od bakterii i wirusów oraz są źródłem oleju kosmetycznego. Owoce moringi olejodajnej są składnikiem mieszanek z curry. Drzewo to nosi łacińską nazwę „Moringa olifeira“ i ze względu na swoją wszechstronną skuteczność określane jest również mianem „cudownego drzewa” lub „drzewa długiego życia”. W zależności od regionu zwane jest też drzewem chrzanowym lub drzewem behenowym. Pierwotnie pochodzi z regionu Himalajów, jednakże dziś rośnie w regionach tropikalnych i subtropikalnych Ziemi: w Afryce, Arabii, południowo-wschodniej Azji i Wyspach Kanaryjskich.

Olej zawiera kwas oleinowy (18:1), charakteryzuje się też wysoką odpornością na jełczenie ze względu na stężenie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Olej z nasion moringi polecany jest dla skóry wrażliwej, suchej, popękanej. Idealnie nadaje się do przygotowania samodzielnie kremów.


Stosowany na skórę ma działanie przeciwstarzeniowe, głęboko nawilżające, oczyszczające zatkane pory. Rozświetla cerę i poprawia jej koloryt. Normalizuje wydzielanie sebum i zapobiega powstawaniu zaskórników. Koi i przyspiesza gojenie skóry uszkodzonej słońcem, mrozem, zranieniami, po ukąszeniach owadów. Ze względu na swoją konsystencję, olej ten doskonale sprawdza się do masażu.