Kategorie

Olej konopny BIO 100ml

  • Kod: 6345
  • Dostępność: Jest Jest
  • Cena: 18,30 zł
  • szt.
  • Poleć produkt
OLEJ KONOPNY BIO
100ml


na zimno tłoczony, nierafinowany

 

Olej konopny pozyskiwany jest z konopi siewnych (Cannabis sativa) w procesie tłoczenia na zimno. Uważany jest on za jeden z najbardziej odżywczych oleji, stosowany zarówno w celach spożywczych, kosmetycznych a nawet leczniczych.

Olej konopny jest szczególnie cennym surowcem kosmetycznym, gdyż zawiera wiele substacji, m. in.: witaminy (A, B1, B2, B3, B6, C, D i E), sole mineralne (wapń, magnez, siarkę, potas, żelazo, cynk i forfor), fitosterole, fosfolipidy, aminokwasy (zawiera wszystkie dwadzieścia aminokwasów, w tym 9 niezbędnych). Jego zielony kolor spowodowany jest obecnością bardzo dużej ilości cholofilu, który pełni funckję silnego antyoksydantu, działa antyseptycznie, ściągająco, przeciwzapalnie, regenerująco; poprawia ukrwienie skóry, zatem wpływa na jej dotlenienie i odżywienie).

Jednak najważniejszą cechą oleju konopnego jest zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, która jest największa wśród wszystkich znanych roślin na świecie. Zawiera zarówno kwas linolenowy (ALA) jak i linolowy (LA), których stosunek wynosi 3:1 – proporcja ta uznawana jest za idealną. Zaweira mniej niż 10% nasyconych kwasów tłuszczowych.

 

Ze względu na swój skład, olej ten jest szczególnie polecany w codziennej pielęgnacji skóry tłustej i trądzikowej. Działa przeciwzapalnie, nawilżająco, dzięki wysokiej zawartości NNKT, m.in pomaga przywrócić normalny skład ludzkiego sebum, dzięki czemu staje się on rzadszy i nie zatyka ujść gruczołów łojowych, tym samym zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych, zapobiega TEWL. Skuteczny również w pielęgnacji cery dojrzałej, w zapobieganiu powstawania zmarszczek.

 

Jest to olej schnący. Szybko wchłania się w skórę nie pozostawiając tłustej warstwy.

 

Kwas linolowy posiada ze względu na swoje powinowactwo do naturalnego cementu międzykomórkowego i sebum, zdolność przenikania w głębsze warstwy naskórka, dzięki czemu ma możliwość głębokiego nawilżania i odżywiania skóry, jednocześnie jest świetnym nośnikiem innych dobroczynnych substancji rozpuszczalnych w tłuszczach.

Wrażliwy na wysoką temperaturę!

 

Nie podgrzewać!