Książka STEWIA Niebiańsko słodka i zdrowa alternatywa dla cukru i słodzików

  • Dodaj recenzję:
  • 6508
  • Dostępność: Jest Jest
  • szt.
  • 24,90 zł

Barbara Simonsohn

STEWIA

Niebiańsko słodka i zdrowa alternatywa dla cukru i słodzików

 

 

 

Wstęp: stewia - tajemnica miodowych liści



Stewia? Nigdy o tym nie słyszałem!” – taka bywała reakcja, gdy mówiłam o stewii, a dokładniej, o Stevia rebaudiana Bertoni. Ta mała bylina, pochodząca z Ameryki Południowej, jest zdrową, niezawierającą kalorii i naturalną alternatywą dla cukru i słodzików, a w Japonii od dawna podbija rynek środków słodzących. Jeśli pójdzie się tam do jakiejkolwiek restauracji, często na stole stoi proszek ze stewii, lub stewia w kostkach, których można używać tak samo jak cukru.
    To niemal nieprawdopodobne, że ta słodka jak cukier roślina oraz wytwarzane z niej produkty są jeszcze stosunkowo nieznane na terenie Europy. Być może książka ta przyczyni się do tego, że ta sytuacja szybko się zmieni! Stevia rebaudiana Bertoni, znana jako stewia lub miodowy liść, występuje w północno-wschodnim Paragwaju oraz obszarach granicznych w Brazylii. Początkowo odkryto ją w dolinie rzeki Monday w północno-wschodnim Paragwaju. Pierwotnie ta spokrewniona z ostami i chryzantemami roślina rosła w obszarze łańcucha górskiego Amambai pomiędzy Brazylia a Paragwajem. Kwitnie ona na piaszczystych glebach wyżyny i dorasta do 1 m wysokości.
   Indianie Guarani i Mato-Grosso od stuleci używają stewii jako środka do słodzenia potraw i herbat, np. ulubionej przez nich, lekko gorzkawej herbaty Mate, a także jako lekarstwa, np. do leczenia zranień lub w przypadku wysokiego ciśnienia krwi. Dziś stewia na skalę przemysłową jest uprawiana przede wszystkim w okolicy Sao Paulo, ale także w Chinach, Izraelu, Hiszpanii i Japonii.
    Indianie paragwajscy i brazylijscy używali stewii jako środka słodzącego i lekarstwa jeszcze w epoce prekolumbijskiej. Roślina ta została odkryta dopiero w 1887 r. przez południowoamerykańskiego przyrodnika, który początkowo nazwał ją Eupatorium rebaudianum Bertoni, ponieważ sądził, że jest ona spokrewniona z sadźcem, ale w 1905 r. przyporządkował ja do gatunku stewii i zmienił jej nazwę na „Stevia rebaudiana Bertoni”
Szacunkowo ocenia się, że na terenie Ameryki Północnej i Południowej występuje ponad 200 rodzajów stewii. Z nich wszystkich tylko jednak Stevia rebaudiana posiada tę charakterystyczną słodycz, która czyni ją tak lubianą i pożądaną.
    Inne dzikie rodzaje, które posiadały podobny stopień słodyczy, są już chyba wymarłe. Liść stewii w zależności od gleby i klimatu, jest od 10 do 30 razy słodszy od cukru, ale nie ma kalorii, a ekstrakty ze słodkich części mogą uzyskać nawet 400-krotnie wyższą słodkość niż cukier rafinowany.
Stewia nie ma także negatywnego wpływu na poziom cukru we krwi, w przeciwieństwie do cukru. Niekorzystne dla zdrowia cechy, jakie posiada cukier i sztuczne słodziki są opisane dalszych rozdziałach.
   „Słodka tajemnica” stewii kryje się w złożonej cząsteczce o nazwie stewiozyd, dziś określanej także jako „glikozyd stewiolowy” wśród nich znajdują się: rebaudiozyd A, rebaudiozyd C, dulkozyd A oraz rebaudiozydy od B do F. Glikozydy te są odpowiedzialne za nadzwyczajną słodycz tej rośliny.
Czytając te informacje można zadać sobie pytanie, dlaczego stewia nie rozpowszechniła się, skoro jest zdrową, naturalną i wolną od skutków ubocznych substancją słodzącą.
    W Japonii stewia opanowała już około 40% rynku substancji słodzących i od 30 lat jest w takim charakterze stosowana przy wyrobie ciast, keksów, Coca-Coli w wersji dietetycznej, produktów mlecznych, oranżad, past do zębów, lizaków, lodów i warzyw marynowanych. Liczne badania udowodniły nieszkodliwość stewii dla zdrowia człowieka.
Produkty ze stewii wciąż nie są dopuszczone na rynek europejski jako środki spożywcze. Także w Stanach Zjednoczonych stewię można sprzedawać tylko jako składnik kilku opatentowanych produktów w charakterze „suplementu”, jako środka uzupełniającego dietę żywieniową, bez wskazywania na jej słodkość. Jednak glikozyd stewiolowy od 01.09.2009 r. ma na terenie Stanów Zjednoczonych status GRAS („generally recognized as safe” – „zasadniczo uważany za bezpieczny), co oznacza potwierdzenie jego nieszkodliwości.
   Podczas gdy wątpliwe pod względem wpływu na zdrowie środki, jak cukier czy sztuczne słodziki można sprzedawać bez ograniczeń, stewia jest polecana tylko przez ludzi, którzy mają świadomość zdrowego stylu życia. Czytelnik po lekturze tej książki sam może sobie wyrobić wyobrażenie na temat tego, czy potężne grupy interesów przemysłu cukrowniczego oraz produkującego słodziki nie szukają przypadkiem sposobu na udaremnienie rozpowszechnienia się stewii w Stanach Zjednoczonych i Europie.
   Być może ta książka przyczyni się do tego, że popyt na stewię wzrośnie do tego stopnia, iż także polityczni decydenci będą musieli wziąć to pod uwagę i przemyśleć swoją powściągliwość. Środek spożywczy, który od stuleci jest na szeroką skalę stosowany przez Indian południowoamerykańskich, a od kilku dekad przez około 165 milionów ludzi w Japonii, Chinach, Izraelu i innych krajach i nie powoduje żadnych problemów, zasługuje także na uznanie i dopuszczenie jako środek spożywczy, właśnie ze względu na rosnącą liczbę problemów takich jak nadwaga, parodontoza, cukrzyca i obciążenie chemiczne w krajach uprzemysłowionych.





Spis treści:

Przedmowa do rozszerzonego wydania 2010

Stewia - nowe badania potwierdzają jej nieszkodliwość dla zdrowia człowieka

Podziękowanie

Wstęp: stewia - tajemnica miodowych liści

1. Roślina

Stewia, zadziwiająca i wyjątkowa roślina:

historia i botanika

Stewia, miodowy liść i ziele lecznicze używane

od stuleci

Zalety stewii

Stewia, słodzik dla diabetyków w Ameryce Południowej

Białe kwiaty, pokryte włoskami liście i taka słodycz!

Popyt na stewię wciąż rośnie

Składniki i ich znaczenie

Domowa uprawa stewii

Stewia jest niewymagającą rośliną

Stewia uwielbia światło i promienie Słońca

Wskazówki dotyczące komercyjnej uprawy stewii

Produkty ze stewii do kupienia i samodzielnego zrobienia .

Stewia - coraz popularniejsza w Japonii

Produkty ze stewii łatwe do samodzielnego wykonania

Wyborne herbatki ziołowe z dodatkiem stewii

Produkty ze stewii dostępne w sklepach

2. Dlaczego stewia?

Cukier - biała trucizna

Co cukier wywołuje w organizmie

Czy przemysł cukrowniczy płaci naukowcom za „wygładzanie" swojego wizerunku?

Cukier - główna przyczyna rozpowszechnionej hipoglikemii

Także w Niemczech reklama cukru wprowadza ludzi w błąd

Mit o zdrowym brązowym cukrze

Ukryty cukier - nowe zagrożenie dla zdrowia

Zimą wyjdź na świeże powietrze zamiast napychać się czekoladą!

Naturalne słodziki ze sklepów ze zdrową żywnością - zdrowa alternatywa?

Słodziki ze sklepów ze zdrową żywnością

Miód - zdrowa alternatywa?

Brązowy cukier - „słodkie oszustwo"

Stewia jest zdrową alternatywą

Sztuczne słodziki - „przyjemność bez wyrzutów sumienia"

czy też „tykająca bomba zegarowa"?

Sztuczne słodziki - interes wart miliony

Słodziki - „nowoczesne i zdrowe"?

Czy sacharyna i cyklamat wywołują raka?

Aspartam, rekordzista pod względem sprzedaży

wśród dietetycznych słodzików

Aspartam rozkłada się także do formaldehydu

Czy słodziki stanowią niebezpieczeństwo dla zdrowia na dłuższą metę?

Słodziki prowadzą do zwiększonego przyjmowania

kalorii

Rozwój produktu często pomija aspekty zdrowotne

Słodycz i miłość dla wielu są tym samym

3. Stewia - równie bezpieczna jak słodka?

Wyniki badań toksykologicznych

Stewia, znany od stuleci nieszkodliwy dla zdrowia środek spożywczy

Badania nad stewią

Kontrowersje wokół stewiolu

Bezpieczeństwo stosowania liści stewii

Stworzenie nowego stewiozydu

Międzynarodowe projekty dotyczące stewii

Rozwój w ojczyźnie stewii - Paragwaju: odrodzenie stewii na szerokim froncie

Szkolny projekt: stewią walczy z próchnicą

Projekt dla krajów rozwijających się

Sytuacja w Japonii

Stewia: od dawna dopuszczona do stosowania w Japonii

Rocznie w Japonii konsumuje się tysiące ton stewii

Stewia podbiła już 40% rynku słodzików

Sytuacja prawna w Stanach Zjednoczonych

Stewia: zabroniona jako słodzik, dozwolona

jako suplement diety!

Czy stewią ma problem polityczny?

„Zielona rewolucja", zainicjowana przez konsumentów steiwi

Sytuacja prawna w Europie

Sytuacja w Szwajcarii

Sytuacja w Belgii

Sytuacja w Niemczech

4. Zdrowotne zalety stewii

Stewia jako lek w medycynie ludowej

Stewia - idealny słodzik dla diabetyków i zapobiegający cukrzycy

Cukrzyca - groźna choroba społeczna

Naturalne środki pomagające diabetykom

Rozkosz bez wyrzutów sumienia jest możliwa dzięki stewii

W razie cukrzycy -jedz dużo owoców i warzyw!

Stewia pomaga przy hipoglikemii - niebezpieczne niedocukrzenie i pierwsze ostrzeżenie przed cukrzycą

Hipoglikemia - nieznana, lekceważona choroba

milionów

Niedocukrzenie, przyczyna rosnącej przestępczości wśród nieletnich?

Zalecenia dotyczące odżywiania w przypadku zachowań

na hipoglikemię

Stewia - pomaga w razie ataku Candidy oraz grzybicy

Stewia - duża pomoc w walce z nadwagą

Stewia pomaga przy problemach z zębami

Stewia zapobiega próchnicy

Pasta do zębów: z cukrem na próchnicę?

Stewia jako kosmetyk i pomoc w problemach ze skórą

Piękna skóra dzięki stewii

Choroby skóry

Opowieści konsumentów

5. Przepisy

Świadomy wybór przepisów

Jak samemu zrobić ekstrakt ze stewii

Herbaty ze stewią

Soki z dodatkiem stewii

Kremy i sosy

Śniadania

Obiady

Ciasta ze stewią

Zdrowe łakocie

Budynie, kompoty, dania z twarożkiem

Lody

Salatki owocowe

Napoje

Marmolady ze stewią

6. Stewia od A do Z

7. Załącznik

Organizacje promujące stewię

O autorce

Bibliografia

Raporty naukowe

Gazety i czasopisma

Książki poświęcone stewii

Inne książki promujące tematykę prozdrowotną

Przypisy

 

 

Autor:Simonsohn Barbara

ISBN:9788373775725

Liczba stron:228

Format:13.0x20.0cm

Oprawa:Miękka

Wydanie:1

Rok wydania:2013