Kala Namak - czarna sól z Indii

  • Dodaj recenzję:
  • 6397
  • Dostępność: Jest Jest
  • szt.
  • 8,69 zł

Kala Namak - czarna sól z Indii

100g



 Kala Namak znana też pod nazwą czarna sól, jest to specjalność kuchni indyjskiej, jest nieodzownym składnikiem popularnej mieszanki przyprawowej Chaat masala.
Chlorek sodu nadaje Kala namak słonego smaku, siarczek żelaza dodaje różowego koloru, pozostałe związki siarki odpowiadają za lekko gorzkawy smak a siarkowodór nadaje jajeczny zapach. Istnieją różne odmiany o różnych smakach i aromatach.

Pomimo, że siarkowodór jest toksyczny dla ludzi w większych ilościach, to jego niewielka zawartość w czarnej soli nie wpływa negatywnie na zdrowie.
Czarna sól jest wysoko ceniona przez wegan, którzy używają ją by zastąpić w swych potrawach smak jajek, jest też używana do przyprawienia tofu, co daje w efekcie danie przypominające sałatkę jajeczną.


Skład:
co najmniej 97,15% NaCl,
Ca > 0,26%,
MG > 0,01%,
SO4> 1,339%.