Cynamon cejloński mielony

  • Dodaj recenzję:
  • 7357
  • Dostępność: Jest Jest
  • szt.
  • 11,25 zł
Cynamon cejloński mielony

(Cinnamomum verum, Cinnamomum ceylanicum)

50g, 100g, 250g, 500g




Cynamon cejloński jest znacznie szlachetniejszy od cynamonu cassia. Poza walorami smakowymi (jest słodszy i bardziej aromatyczny) charakteryzuje się mniejszą zawartością kumaryny, która spożywana w dużych ilościach może mieć negatywny wpływ na organizm.  Cynamon cejloński zawiera kumaryny duzo mniej, a do tego jest to źródło manganu, błonnika, żelaza i wapnia. Spożywanie cynamonu w ilości 1/2 łyżeczki dziennie obniża poziom złego cholesterolu LDL. Wg badań opublikowanych w dzienniku medycznym z Diabetes Care cynamon regulację poziomu cukru we krwi, dawka terapeutyczna to 1/4-1 łyżeczki cynamonu dziennie. Poza tym cynamon działa grzybobójczo, antynowotworowo, poprawia koncentracje, zmniejsza bóle stawów.

Cynamon to jedna z roślin o największej zawartości przeciwutleniaczy wyrażonej wskaźnikiem ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity, pojemność antyoksydacyjna w próbkach biologicznych). Warto dodawać go do potraw w celu wzbogacenia smaku oraz z powodu cennych właściwości leczniczych.