Cegła solna Sól Himalajska

  • Dodaj recenzję:
  • 6385
  • Dostępność: Jest Jest
  • szt.
  • 17,10 zł

Cegła solna Sól Himalajska

Do wyboru :

Mała 20cm x 10cm x 2,5cm

Duża 20cm x 10cm x 5cm

 


 

Bryła soli himalajskiej idealna w kuchni do przygotowywania i podawania potraw zarówno na gorąco jak i na zimno. Dzięki swojej budowie krystalicznej sól himalajska długo trzyma temperaturę, jest wytrzymała na skrajnie wysoką i niską temperaturę. Można ją nagrzewać do 300st. C (ok 1 godzinę w maksymalnej temperaturze piekarnika). Po wyjęciu z piekarnika deska solna utrzymuje wysoką temperaturę przez 20-30 minut, co jest wystarczające na przyrządzenie potraw. Podczas pieczenia delikatnie oddaje smak soli. Im bardziej mokra potrawa tym większa wchłanialność soli, jednak stopień zasolenia potraw jest odpowiedni. Na soli można piec cienkie plastry mięsa, ryby, owoce morza, warzywa, smażyć jajka. Można przygotowywać posiłek w domu, na tarasie, w ogrodzie. Bryłę solną można ogrzewać w piekarniku, na kuchence gazowej, na grillu. Do pieczenia nie jest konieczne użycie tłuszczu, chociaż można powierzchnie solną skropić odrobiną oliwy z oliwek lub oleju.

 

Deskę solną można także schłodzić w lodówce lub zamrażalniku i podawać na niej wędliny, sery, zimne przystawki. Dzięki temu potrawy zachowają dłużej świeżość nawet w upalne dni.

 

Po przygotowaniu potrawy należy oczyścić powierzchnie z resztek potraw i pozostawić do ostygnięcia. Zimną deskę płuczemy pod bieżącą zimną wodą, ewentualnie używamy miękkiej szczoteczki. Pozwalamy desce wyschnąć w sposób naturalny. Zanim użyjemy powtórnie deski powinna ona być całkowicie sucha, co zapobiegnie jej pękaniu. Nie stosować detergentów.