Kategorie

Bentonite - oryginalna glinka z USA

  • Kod: 7152
  • Czas realizacji: 14 DNI
  • Dostępność: Jest Jest
  • Cena: 85,50 zł
    • waga
    szt.
  • Poleć produkt

BENTONIT – BENTONITE PROSZEK
100g, 200g


100% czysty proszek wulkaniczny bentonit wapienny

Glinka bentonite - zwana jest również "żywą glinką". Nazwa pochodzi od złóż w okolicach Fort Bentona w stanie Wyoming (USA).

Glinka bentonitowa otrzymywana jest z odpowiednio wiekowego popiołu wulkanicznego, wydobywanego z głębi ziemi. Wydobyte pokłady zastygłego popiołu są suszone na słońcu i następnie odpowiednio rozdrabniane. Składnik ten używany jest zarówno w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym i chemicznym. Jest na tyle bezpieczna, że poleca się ją także wewnętrznie jako kurację „detox”, ma silne właściwości wiążące. Używana była i jest przez INDIAN jako wewnętrzne i zewnętrzne oczyszczanie organizmu.

Medycyna naturalna potwierdza działanie jako silnie odtruwające, przeciwzapalne, przeciwbiegunkowe, a także wydalające fale po napromieniowaniu. Wiąże metale, toksyny i środki narkotyczne, a następnie uwalnia od nich ludzki organizm.

W kosmetyce, stosowana zewnętrznie - działa wygładzająco, odtłuszczająco, pomaga oczyścić i zwęzić pory skóry. Glinka bentonitowa nie rozpuszcza się w wodzie, natomiast po zmieszaniu z wodą pęcznieje i nałożona na skórę w postaci maski jak porowata gąbka wchłania nadmiar tłuszczu, nieczystości oraz obumarłe komórki naskórka.

 

Glinka ma kolor jasnoszary. Zawiera wiele minerałów takich jak: krzemian, aluminium, żelazo, sód, magnez, wapń, tytan, potas i in. Ma wysokie pH 8,5-9,1. Jest glinką o sporych właściwościach leczniczych, stosuje się ją zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie.

 

Właściwości  Bentonite w stosowaniu wewnętrznym:

  • wspomaga oczyszczanie organizmu z wszelkiego rodzaju toksyn i trucizn,

  • wspomaga  w leczeniu alergii,

  • pomaga w walce z bakteriami,

  • działa jak katalizator stymulujący procesy syntezy,

  • zapobiega w rozmnażaniu mikroorganizmów,

  • wspomaga oczyszczanie nerek i układu moczowego,

  • wspomaga organizm w pozbyciu się pasożytów,

  • w problemach żołądkowo-jelitowych.

 

Stosowana zewnętrznie w postaci okładów pomocna jest w leczeniu dolegliwości takich jak:

  • oparzenia,

  • egzemy,

  • bóle głowy,

  • przepuklina,

  • lumbago,

  • bolesne miesiączki,

  • półpasiec,

  • żylaki,

  • urazy stawów,

  • rany, skaleczenia, wrzody.

 

Właściwości kosmetyczne:

  • wygładza,

  • odtłuszcza,

  • oczyszcza pory,

  • delikatnie złuszcza martwy naskórek,

  • mieneralizuje i odżywia,

  • działa gojąco i łagodząco,

  • poprawia koloryt skóry.