Kategorie

Altomayo – organiczne ESPRESSO BIO – mielone 250 g

  • Kod: 5004
  • Dostępność: Jest Jest
  • Producent: ALTOMAYO
  • Cena: 20,84 zł
  • szt.
  • Poleć produkt

 Altomayo – organiczne ESPRESSO BIO – mielone 250 g

100% Arabica


 

 

Bogata, palona kawa o wspaniały smaku, z kremową pianką.

Kawa jest przyjazna dla żołądka.

Idealne espresso dla miłośników kawy o ograniczonej goryczy i niepowtarzalnym, pełnym pasji smaku.

Opisywane espresso jest idealny do Latte Macchiato, Kawy Sour i wielu innych.

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów, po który sięgają miliony ludzi na całym świecie. Jest to spowodowane jej pięknym aromatem i wyśmienitym smakiem oraz właściwościami jakie są w niej zawarte.

Kawa jest znana od tysęcy lat. Pierwszymi jej smakoszami byli Arabowie, ale w niedługim czasie zyskała ona wielbicieli na każdym kontynencie.

 

Kawa ma przede wszystkim działanie pobudzające dlatego większość sięga po nią o poranku i często także w ciągu dnia przy uczuciu zmęczenia i senności bowiem kofeina w mózgu, blokuje receptory przekazujące informacje o potrzebie snu, a więc znika zmęczenie. Picie kawy w umiarkowanych ilościach nie tylko skutecznie poprawia samopoczucie, ale ma również pozytywny wpływ na organizm ponieważ:

 

- polepsza pamięć krótkotrwałą i chwilowo podwyższa poziom IQ,

- stymuluje naczynia krwionośne w mózgu, do komórek nerwowych dociera dzięki temu, więcej tlenu i substancji odżywczych.

- obniża szanse zachorowania na marskość wątroby,

- dotlenia organizm, przez co ułatwia koncentracje, a także pozytywnie wpływa na krążenie i układ trawienny,

- przyspiesza metabolizm, tym samym zwiększa tempo przemiany lipidów i pomaga zapobiegać zmęczeniu mięśni,

- zmniejsza szanse wystąpienia u mężczyzn kamicy żółciowej,

- przyczynia się do zmniejszenia zachorowalności na nowotwory pęcherza wśród palaczy,

- zmniejsza szanse zachorowania na chorobę Parkinsona,

- zmniejsza szanse zachorowania na chorobę Alzheimera,

- nawet do 50% zmniejsza szanse zachorowania na cukrzycę typu II,

- zmniejsza szanse zachorowania na raka jelita i wątroby (hepatomę),

- zwiększa efektywność środków przeciwbólowych, zwłaszcza u osób cierpiących na ataki migreny

- jest głównym przeciwutleniaczem w diecie osób spożywających niewiele owoców i warzyw.