Altomayo – organiczna kawa BIO – ziarna całe 500 g

  • Dodaj recenzję:
  • 5008
  • Producent: ALTOMAYO
  • Dostępność: Jest Jest
  • szt.
  • 36,99 zł

Altomayo – organiczna kawa – ziarna całe BIO 500 g

100% Arabica

 

Nasza wysokogórska kawa jest lekkostrawna i bardzo łagodna.

Aromatyczna gratka dla miłośników kawy - dzień po dniu.

100% arabica
Peruwiańscy chłopi uprawiają rośliny kawy i zbierają cenne ziarna arabiki w idealnych warunkach klimatycznych w odległych wysokościach peruwiańskich And. Dużą ilość czasu ziarna odpoczywają otoczone przez słońce. Po ''leżakowaniu ''miękkie ziarna arabiki rozwijają swój niepowtarzalny aromat oraz wyśmienity, pełny,  harmonijny- smak

Jest idealna do przyrządzania kawy mrożonej, Caffe Latte i wielu innych.

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów, po który sięgają miliony ludzi na całym świecie. Jest to spowodowane jej pięknym aromatem i wyśmienitym smakiem oraz właściwościami jakie są w niej zawarte.

Kawa jest znana od tysęcy lat. Pierwszymi jej smakoszami byli Arabowie, ale w niedługim czasie zyskała ona wielbicieli na każdym kontynencie.

 

Kawa ma przede wszystkim działanie pobudzające dlatego większość sięga po nią o poranku i często także w ciągu dnia przy uczuciu zmęczenia i senności bowiem kofeina w mózgu, blokuje receptory przekazujące informacje o potrzebie snu, a więc znika zmęczenie. Picie kawy w umiarkowanych ilościach nie tylko skutecznie poprawia samopoczucie, ale ma również pozytywny wpływ na organizm ponieważ:

 

- polepsza pamięć krótkotrwałą i chwilowo podwyższa poziom IQ,

- stymuluje naczynia krwionośne w mózgu, do komórek nerwowych dociera dzięki temu, więcej tlenu i substancji odżywczych.

- obniża szanse zachorowania na marskość wątroby,

- dotlenia organizm, przez co ułatwia koncentracje, a także pozytywnie wpływa na krążenie i układ trawienny,

- przyspiesza metabolizm, tym samym zwiększa tempo przemiany lipidów i pomaga zapobiegać zmęczeniu mięśni,

- zmniejsza szanse wystąpienia u mężczyzn kamicy żółciowej,

- przyczynia się do zmniejszenia zachorowalności na nowotwory pęcherza wśród palaczy,

- zmniejsza szanse zachorowania na chorobę Parkinsona,

- zmniejsza szanse zachorowania na chorobę Alzheimera,

- nawet do 50% zmniejsza szanse zachorowania na cukrzycę typu II,

- zmniejsza szanse zachorowania na raka jelita i wątroby (hepatomę),

- zwiększa efektywność środków przeciwbólowych, zwłaszcza u osób cierpiących na ataki migreny

- jest głównym przeciwutleniaczem w diecie osób spożywających niewiele owoców i warzyw.