Kategorie

Acai ekstrakt w tabletkach 400mg 120 tab

  • Kod: 7684
  • Dostępność: Jest Jest
  • Cena: 69,00 zł
  • szt.
  • Poleć produkt

Acai ekstrakt 15:1 w tabletkach

400mg

120 tabl




 Acai zawiera dwa istotne kwasy tłuszczowe znane jako Omega 6 i Omega 9. Badania wskazują, że omega 6 pomaga zredukować zawartość LDL we krwi, podczas gdy omega 9 pomaga zwiększyć poziom HDL. Ponadto Acai zawiera duże ilości antyoksydantów, witamin B1, B2, B3, E, C, fosforu, wapnia, potasu i błonnika.

Acai rośnie wyłącznie w dolinie Amazonii. Drzewo osiąga 28m wysokości i ma bardzo długie oliwkowozielone liście. W czasie kwitnienia, od września do stycznia, na palmie Acai rozkwita tysiące małych żółtych kwiatów, zwisających na długich gronach, z których zawiązują się niebieskie owoce acai. Palmy są bardzo wydajne i każdego roku dają od 10 do 25 kg owoców. Owoc Acai wygląda jak duża, purpurowa jagoda. Owoców tych nie można jeść zaraz po zerwaniu z drzewa, muszą zostać zebrane i poddane procesowi przetworzenia. 

100g jagód zawiera około 247 kalorii przy stopniu wilgotności 46%. Zawierają około 3,8% białka i około 6% cukru. Struktura tłuszczy jest zbliżona do struktury oliwy z oliwek, z zawartością około 14% tłuszczy wielonienasyconych i 61% tłuszczy jednonienasyconych.

Zastosowanie:

  • Utrata wagi: Acai polepsza naturalny metabolizm organizmu i tym samym pomaga spalić dodatkowe zbędne kilogramy. Wpływa na to wysoka zawartość kwasów omega 3 i omega 9, których organizm sam nie produkuje. Ponadto, dzięki wysokiej zawartości błonnika reguluje uczucie głodu oraz wspomaga przesuwanie trawionego jedzenia przez przewód pokarmowy.  

  • Zapalenia: antocyjany pomagają neutralizować enzymy niszczące tkankę łączną. Ich działanie antyoksydacyjne zapobiega niszczeniu przez wolne rodniki tkanek łącznych, w tym ścian naczyń krwionośnych. 

  • System nerwowy: poprzez zapobieganie nitrowaniu tyrozyny owoc Acai może być pomocny w zapobieganiu chorobom neurologicznym. Jeden z głównych antocyjanów zawartych w Acai, nazwany Cyanidin-3 – glikozyd, może do pewnego stopnia cofać procesy związane ze starzeniem się układu nerwowego. 

  • Miażdżyca / stwardnienie tętnic: antocyjany są silnym środkiem w walce z miażdżyca tętnic. Nawet w małych dawkach, antocyjany stanowią odpowiednią ochronę przed utlenianiem LDL.

  • Cukrzyca: jednym z poważnych powikłań cukrzycy jest retinopatia, mogąca w pewnych przypadkach prowadzić do ślepoty. Dzieje się tak, gdy organizm próbuje naprawiać cieknące naczynia włoskowate produkując więcej białek. Zażywanie antocyjanów może zapobiegać uszkodzeniom naczyń włosowatych i tym samym oddala zagrożenie z powodu nadmiernej produkcji białek w organizmie.

  • Zdrowie oczu: zawarte w owocu Acai antocyjany wpływają na poprawę wzroku.

 Ekstrakty uzyskuje się w procesie ekstrakcji proszku w gorącej wodzie, tak aby ekstrakt zawierał wyłącznie substancje rozpuszczalne w wodzie w postaci wysoce skoncentrowanej. Cenne substancje są następnie poddane procesowi koncentracji, a zatem są bardzo wydajne. Ogólnie rzecz ujmując, ekstrakt jest 15 razy mocniejszy od proszku.



Dawkowanie: 2 razy dziennie po 2 tabletki